Fuglehundraser

Det finnes flere raser av fuglehunder. Fuglehund er en fellesbetegnelse på alle hundetyper som er avlet fram til bruk i fuglejakt. Fuglehundene deles inn i apporterende fuglehunder, støtende fuglehunder og stående fuglehunder.

Stående fuglehunder tar stand, det vil si at de blir stående rolig, når de oppdager byttet. Pointere og vorstehhunder er stående fuglehunder. Stående fuglehunder deles inn i engelske fuglehunder og kontinentale fuglehunder. Breton, spaniel, vorstehhunder, münsterländer og weimaraner er blant de vanligste kontinentale fuglehundrasene.

Settere og pointere er engelske fuglehunder. Engelske fuglehunder blir ofte sett på som mer klassiske og estetiske, og de er mer spesialiserte på jakt enn de kontinentale fuglehundene. Engelske fuglehunder er veldig populære, og både engelsk setter og gordon setter ligger på topp 10 listen over Norges mest populære hunderaser. Fuglehunder anvendes ofte til jakt, og man kan lese mer om det i vårt innlegg “Jakt”.

Retrievere er apporterende fuglehunder. Disse hundene er gode brukshunder, som også brukes som ettersøkshunder, narkotikahunder, trøffelhunder og andre ting, og de egner seg godt til hundesport som agility. Retrievere egner seg også godt som hjelpehunder, men de trenger mye mosjon. Apporterende fuglehunder regnes som støtende hunder. Også terriere, vorsteh, spaniel og noen støvere regnes som støtende hunder.